MAKLUM BALAS PENGGUNA GAM ARAB (AL-MANNA)


Apakah gam arab benar-benar berkesan merawat penyakit? Tiada siapa yang boleh menjawab persoalan ini dengan tepat kerana gam arab adalah bahan makanan semulajadi yang tidak mempunyai ciri-ciri tertentu untuk penyakit-penyakit tertentu. 

Perlu diingatkan bahawa gam arab bukanlah ubat. Ia adalah sejenis makanan semulajadi yang mempunyai banyak khasiat. Ia tidak merawat sesuatu penyakit secara spesifik macam ubat-ubatan konvensional. Gam arab lebih berfungsi sebagai pembaik-pulih sistem badan dan pemelihara sistem penghadaman. Apa maksudnya?


Penyakit-penyakit timbul disebabkan oleh cara-cara pemakanan dan sumber makanan kita dan kurangnya senaman, dan juga bergantung kepada jenis ubat-ubatan yang kita ambil. Tak kurang juga disebabkan oleh pencemaran alam sekitar, air dan udara. Tiga perkara utama akan terjadi dalam badan kita - kandungan lemak dan gula yang berlebihan, dan toksin. Bila ketiga-tiga perkara ini atau salah satu daripadanya wujud, maka timbullah penyakit-penyakit seperti kencing manis, kanser, darah tinggi, sakit jantung, sakit buah pinggang, dan sebagainya. Gam arab berfungsi menstabilkan kandungan gula dan lemak dalam darah dan membantu mengeluarkan toksin yang berlebihan dengan kandungan serat makanan larut dan serat prebiotik yang tinggi. Serat prebiotik dalam gam arab adalah yang tertinggi dan terbaik pernah ditemui setakat ini. Sesetengah doktor percaya bahawa ada lagi konstituen-konstituen lain yang belum ditemui dalam gam arab yang memberi banyak faedah kesihatan.


Walau bagaimanapun, keberkesanan gam arab 'merawat' penyakit-penyakit adalah bergantung kepada individu. Ada yang merasa kesannya dalam beberapa hari sahaja. Ada juga yang mengambil masa sebulan dua. Ia juga bergantung kepada tahap penyakit yang dihidapi. Yang pentingnya, gam arab harus diambil secara berterusan untuk merawat penyakit atau masalah kesihatan yang sedia ada dan menjamin kesihatan sepanjang hayat. 


Alhamdulillah, kita telah banyak menerima tindakbalas positif daripada pengguna-pengguna gam arab atau Almanna ini, antaranya:-
 • Buah pinggang berfungsi semula tanpa perlu menjalani rawatan dialisis
 • Pengurangan rawatan dialisis (pesakit buah pinggang yang sedang menjalani rawatan dialisis)
 • Penurunan paras kreatinin dalam darah (pesakit buah pinggang)
 • Rasa lebih cergas dan lebih bertenaga
 • Penurunan pada tekanan darah (pesakit darah tinggi)
 • Selsema dan demam hilang
 • Penurunan paras gula dalam darah (pesakit kencing manis) (paling banyak)
 • Selera makan dapat dikawal (bagi mereka yang hendak menurunkan berat badan)
 • Muka jadi licin dan berseri (bagi pengguna yang menggunakan air larutan gam arab sebagai 'mask' muka)
 • Sengugut hilang (penyakit wanita)
 • Migrain hilang
 • Kudis atau ekzema hilang
 • Gout berkurangan
 • Gastrik hilang semasa di bulan ramadhan


Ini adalah antara kesan-kesan positif yang ketara yang telah dialami oleh para pengguna gam arab (Almanna) setelah mereka menggunakan gam arab ini secara berterusan. Ada di antara mereka terus memohon menjadi pengedar kerana mahu membantu rakan-rakan mereka yang lain di samping dapat menjana pendapatan tambahan.

Ikuti sebahagian daripada testimoni-testimoni yang kami terima melalui Whatsapp di Facebook Souq Almanna.

Perlu diketahui bahawa Almanna atau gam arab tidak mendatangkan kesan-kesan sampingan yang negatif. Antara kesan yang mungkin terjadi pada sesetengah pengguna ialah kekerapan mengeluarkan angin disebabkan aktiviti-aktiviti bakteria (mikroflora) yang meningkat. Ada segelintir pengguna juga melaporkan yang mereka merasa perut penuh atau kembung. Ini adalah disebabkan oleh kandungan serat makanan yang tinggi dalam Almanna. Ini biasanya akan terjadi kepada mereka yang kurang mengambil makanan yang berserat sebelum ini. Sekiranya anda ada mengalami sebarang alahan berikutan pengambilan gam arab, hendaklah kurangkan dos pengambilan sehingga badan anda serasi dengan gam arab. Sekiranya alahan berterusan, hendaklah meminta nasihat dari doktor dengan segera.

Seperkara lagi, pengguna-pengguna adalah disarankan meminum air dengan banyaknya, sekurang-kurangnya 2-3 liter sehari, walaupun tanpa mengambil gam arab, apa tah lagi apabila anda mengamalkan gam arab. Tiada sukatan tertentu untuk mana-mana penyakit. Kepada pengguna-pengguna baru, disarankan mengambil 5 gram (bersamaan 2 sudu teh) dua kali sehari dan boleh ditambah dari semasa ke semasa sehingga terhasil kesan-kesan positifnya. Bila terasa ketidakselesaan di perut, hendaklah kurangkan dos sehingga perut anda biasa dengan pengambilan serat yang banyak. Hendaklah diketahui bahawa serat makanan adalah penting untuk menjamin kesihatan sistem penghadaman dan untuk mengawal kadar gula dan kolestrol dalam darah bagi jangkamasa yang panjang.

SELAMAT MENCUBA!


Ps. Kami mengalu-alukan tindakbalas daripada pengguna-pengguna hasil daripada pengambilan gam arab ini. Semoga cerita atau pengalaman anda dapat memberi semangat dan membantu rakan-rakan kita yang lain, insyaAllah. Emelkan pengalaman anda kepada souqalmanna@gmail.com atau whatsapp 019-2851681. Atau anda juga boleh poskan pengalaman anda di FaceBook Souq Almanna.


Terimakasih. Syukran Jazilan.